ryg.jpg
05/09/2019

Opsigelse grundet bortfald af fleksjobordning var ikke ulovlig diskrimination

Skrevet af associeret partner Susanne Ingemann.

Højesteret fastslog den 17. april 2019, at opsigelse af en fleksjobber, da han nåede folkepensionsalderen, og det kommunale tilskud til hans ansættelse i fleksjob bortfaldt, ikke var i strid med forskelsbehandlingsloven.

Sagen kort
A blev d. 22. marts 2011 ansat som funktionær i en stilling omfattet af fleksjobordningen. Løntiden var fastsat til 37 timer pr. uge og arbejdstiden til 20 timer pr. uge. Arbejdsgiveren (B) betalte således lønnen og modtog et tilskud på 2/3 af lønnen fra kommunen. B opsagde i marts 2017 A med virkning fra den dato, hvor A’s fleksjobaftale udløb, eftersom han fyldte 65 år og fik ret til folkepension.

Der var mellem parterne enighed om, at opsigelsen alene var begrundet i, at muligheden for fortsat ansættelse i fleksjob med tilskud til lønnen fra kommunen bortfaldt, idet A fik ret til folkepension.

Medarbejderen gjorde gældende, at det var i strid med forskelsbehandlingslovens forbud mod forskelsbehandling pga. alder og handicap, at han blev afskediget.

Højesterets dom
Højesteret fandt, at det var en klar forudsætning for ansættelsen, at B modtog tilskud fra kommunen efter reglerne om fleksjob.

Højesteret fastslår, at fleksjobordningen består af to elementer – det særlige ansættelsesforhold og det offentlige tilskud. Fleksjobordningen må anses for en beskæftigelsesfremmende foranstaltning i forhold til personer med nedsat erhvervsevne, som er tilladt efter forskelsbehandlingslovens § 9, stk. 2. Ophør af denne positive særforanstaltning som følge af folkepensionsalderens indtræden kan efter Højesterets opfattelse ikke anses for ulovlig forskelsbehandling på grund af hverken alder eller handicap.

Allerede fordi grundlaget for arbejdstagerens fleksjob forsvandt ved bortfaldet af det kommunale tilskud, fandt Højesteret, at opsigelsen ej heller var i strid med deltidsloven eller funktionærloven. Dette på trods af, at A grundet sit handicap måtte afvise at være tilstede på virksomheden 37 timer om ugen.

Mazanti bemærker
Såfremt det har været en klar forudsætning for ansættelsesforholdet, at arbejdsgiveren modtager tilskud fra kommunen efter reglerne om fleksjob, kan bortfald af fleksjobordningen og dermed tilskuddet legitimere en saglig afskedigelse af medarbejderen.

Det var ikke skrevet i ansættelsesaftalen, at det kommunale tilskud var en forudsætning for ansættelsen, men Højesteret lagde i den konkrete sag til grund, at det var en forudsætning for ansættelsen, at virksomheden modtog tilskud fra kommunen.

Det anbefales derfor, at man som arbejdsgiver sikrer sig, at det i ansættelseskontrakten fremgår, at det er en forudsætning for ansættelsen af en medarbejder efter fleksjobordningen, at virksomheden modtager tilskud fra kommunen.

For yderligere oplysninger:

Susanne Ingemann, advokat og associeret partner
Telefon +45 6314 1409
Mobil +45 5179 4737
e-mail: sin@mazanti.dk

Dette nyhedsbrev udgør ikke, og kan ikke erstatte juridisk rådgivning. Mazanti-Andersen Korsø Jensen påtager sig intet ansvar for skade eller tab, der direkte eller indirekte kan henføres til anvendelse af nyhedsbrevet.