0873.jpg
22/01/2020

Lovforslag om ny ejerlejlighedslov fremsat

Boligministeren har den 15. januar 2020 fremsat forslag til en ny lov om ejerlejligheder, der forventes at træde i kraft den 1. juli 2020.

Det fremgår af fremsættelsestalen, at man med lovforslaget foreslår, at der indføres en ny og mere moderne ejerlejlighedslov. Med lovforslaget ønsker man at sikre en mere overskuelig, forenklet og tidssvarende regulering af ejerlejligheder, mens man samtidig ønsker at styrke borgernes rettigheder.

Den gældende ejerlejlighedslov trådte i kraft tilbage i 1966 og var dengang kort og enkel. Siden da er ejerlejlighedsloven udbygget med 26 lovændringer.

Ved en lovændring i 1979 indførtes en særlig stemmebegrænsningsregel i lovens § 2, stk. 4. Bestemmelsen har på nuværende tidspunkt følgende ordlyd: ”En ejer af flere ejerlejligheder i en ejerforening kan ikke deltage i afstemninger med fordelingstal for ejerlejligheder, der er genudlejet efter udgangen af 1979.

Stemmebegrænsningsreglen blev indført for at sikre, at de, som køber en ejerlejlighed i en tidligere udlejningsejendom, efterhånden kan opnå indflydelse på ejendommens forhold, men bestemmelsen har længe været kritiseret, herunder for unødigt at begrænse erhvervsinvestorers og ejendomsudvikleres mulighed for at udøve indflydelse på generalforsamlingen og dermed mindske incitamentet for at foretage investeringer i større ejendomsprojekter. F.eks. for så vidt angår ejendomme med blandet beboelse og erhverv, kan dette være problematisk, idet der kan være et kommercielt incitament til, at erhvervsejerlejlighederne får en samlet ejer, hvilket dog ikke er attraktivt, når en sådan ejer efterfølgende vil miste sin indflydelse i ejerforeningen ved genudlejning. I sådanne tilfælde har bestemmelsen indtil nu nemlig medført, at udlejer ikke kan deltage i afstemninger efter fordelingstal for de lejligheder, som genudlejes.

Med lovforslaget afskaffes blandt andet denne stemmebegrænsningsregel.

Reglen foreslås i stedet erstattet af en generalklausul i lovens § 4, der giver mulighed for at tilsidesætte beslutninger på en generalforsamling, som åbenbart er egnet til at skaffe visse ejere eller andre en utilbørlig fordel på andre ejeres eller ejerforeningens bekostning. Tilsvarende gælder for beslutninger, der påfører én eller flere ejere en utilbørlig ulempe.

Det er vores vurdering, at forslaget til en generalklausul væsentligt vil forbedre retsstillingen for ejendomsinvestorer og ejendomsudviklere, som herved bevarer en rimelig mulighed for at øve indflydelse på ejerforeningens generalforsamlinger i henhold til deres ejerforhold samtidig med, at der tages et fornødent hensyn til minoritetsejerlejlighedsejeren, hvis ret ikke på en utilbørlig måde kan tilsidesættes ved beslutninger truffet af en ejendomsinvestor eller ejendomsudvikler.

Lovforslaget er sat på dagsorden til 1. behandling den 23. januar 2020.

Du kan læse lovforslaget i sin helhed her.

For yderligere information, kontakt:

Lars Hammer Wentoft, partner
Telefon +45 3319 3767
Mobil +45 2916 0822
E-mail: lhw@mazanti.dk

og

Jonathan Bak Dragsted, advokatfuldmægtig
Telefon +45 3319 3743
Mobil +45 4158 5517
E-mail: jbd@mazanti.dk

 

Dette nyhedsbrev udgør ikke, og kan ikke erstatte juridisk rådgivning. Mazanti-Andersen Korsø Jensen påtager sig intet ansvar for skade eller tab, der direkte eller indirekte kan henføres til anvendelse af nyhedsbrevet.