AND_1949.jpg
21/04/2020

COVID-19: Forlængelse af lønkompensation og nye justeringer vedr. ferie og sygdom

Trepartsaftalen om den midlertidige lønkompensationsordning blev forlænget den 18. april 2020 ved en aftale mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter. Derudover er der foretaget en række justeringer, herunder vedr. ferie og sygdom. Der sker løbende ændringer i de udmeldte retningslinjer og i reglerne. Det er derfor vigtigt at holde sig opdateret herom. Vi ser i artiklen nærmere på betydningen af de seneste justeringer.

Forlængelse af lønkompensationsordningen
Regeringen og arbejdsmarkedets parter blev den 18. april 2020 enige om at forlænge den midlertidige lønkompensationsordning frem til den 8. juli 2020. Forlængelsen på én måned skyldes, at store dele af samfundet fortsat vil være lukket trods den gradvise genåbning.

Det betyder, at virksomheder der allerede har søgt om lønkompensation skal genansøge om forlængelse i perioden fra den 9. juni 2020 til den 8. juli 2020. Den nye ansøgningsrunde forventes at åbne i midten af maj 2020.

Kompensation for løn under ferie/afspadsering
Som noget nyt vil virksomhederne nu alligevel få lønkompensation for de dage, hvor medarbejderen afholder ferie eller afspadserer, som en del af ”egenbetalingen”. Det er en betingelse, at virksomheden afholder lønudgifterne til medarbejderen under ferie eller afspadsering. Dette er tilfældet, hvis medarbejderen har ret til løn under ferie, eller hvis medarbejderen har ret til løn under afspadsering. Tidligere var det oplyst, at de 5 feriedage ville fragå i lønkompensationen, så på dette punkt, er der tale om en klar forbedring af ordningen.

Ferie under og efter lønkompensationsordningen
Den enkelte medarbejder, som virksomheden søger lønkompensation for, skal ifølge den nye lov anvende ferie eller afspadsering på op til 5 dage, hvis medarbejderen er hjemsendt i 3 måneder. Det er endnu ikke oplyst, om forlængelse af ordningen til 8. juli 2020 indebærer, at medarbejderne skal bidrage med mere end 5 dage, såfremt hjemsendelsen varer mere end 3 måneder. Såfremt hjemsendelsen er kortere end 3 måneder skal antallet af feriedage beregnes forholdsmæssigt i forhold til længden af den konkrete hjemsendelsesperiode for den enkelte medarbejder.

Erhvervsstyrelsen meddeler, at man i skrivende stund er i færd med at udarbejde en vejledning om, hvordan den forholdsmæssige beregning skal foretages. Det oplyses samtidigt, at der vil blive regnet med hele feriedage. Forhåbentlig giver denne vejledning samtidig svar på, hvad medarbejdernes ”egenbetaling” vil udgøre, såfremt hjemsendelsen varer mere end 3 måneder.

Er medarbejderen syg eller på anden måde feriehindret efter ferielovens regler i en del af hjemsendelsesperioden, skal de 5 dage beregnes forholdsmæssigt i forhold til den del af hjemsendelsesperioden, hvor medarbejderen ikke er feriehindret.

Ydermere er det nu afklaret, at såvel arbejdsgiveren som medarbejderen kan kræve allerede planlagt ferie afholdt i lønkompensationsperioden. Den allerede planlagte ferie tæller med i opgørelsen af de 5 dage.

Virksomheden kan ikke ensidigt varsle yderligere ferie under lønkompensationsperioden. Hvis der mellem arbejdsgiver og medarbejder imidlertid kan opnås enighed herom, er der ikke noget til hinder for at yderligere ferie og afspadsering kan aftales under lønkompensationsperioden.

Hovedferien skal varsles med 3 måneder, og den sommerferie, der er varslet eller er aftalt til afholdelse efter 8. juli 2020, er der ingen ændringer i. Det nye forkortede ferieår starter den 1. maj 2020 og løber indtil 31. august 2020, og virksomhederne kan derfor stadig nå at varsle hovedferie med 3 måneder, således at sommerferien placeres efter lønkompensationsperioden.

Lønkompensation ved sygdom
Endvidere er det afklaret, at virksomheder nu kan modtage lønkompensation for en syg medarbejder under arbejdsgiverperioden, såfremt sygdommen ikke strækker sig ud over arbejdsgiverperioden på de 30 dage. Som det ser ud lige nu, vil virksomheder således ikke opnå lønkompensation for arbejdsgiverperioden, hvis sygdommen varer i mere end 30 dage. Dette hænger sammen med, at virksomheden efter de 30 dage har mulighed for at opnå sygedagpengerefusion. Hvis sygdommen skyldes Covid-19, og virksomheden derfor kan opnå ret til refusion af sygedagpenge fra 1. sygedag, kan virksomheden derimod ikke opnå lønkompensation.

På nuværende tidspunkt kan virksomheder ikke opnå lønkompensation for deltidssygemeldte i de timer, de er raskmeldte. Dansk Arbejdsgiverforening meddeler, at man søger at opnå en løsning på dette område.

Vores specialister i arbejds- og ansættelsesret er klar til at hjælpe i forbindelse med den nye, opdaterede lønkompensationsordning. Henvendelse kan ske til: 

Susanne Ingemann, advokat, partner (Odense)
Mobil: +45 5179 4737
E-mail: sin@mazanti.dk

Mette Gahrn-Jensen, advokat, partner (København)
Mobil: +45 2028 1636
E-mail: mga@mazanti.dk

Dette nyhedsbrev udgør ikke, og kan ikke erstatte juridisk rådgivning. Mazanti-Andersen Korsø Jensen påtager sig intet ansvar for skade eller tab, der direkte eller indirekte kan henføres til anvendelse af nyhedsbrevet.